Pikkujoulubrunssi

Pikkujoulua voi hyvin viettää myös brunssin merkeissä. Keittiömestari Sirly Schinmann loihti käyttöömme jouluisen brunssikokonaisuuden, joka on nopea ja helppo toteuttaa joulukiireidenkin keskellä.

Reseptit: Aurora Estate Oy, Sirly Schinmann
Kuvat: Marko Vasara

Masterchef Suomi -ohjelmasta laajempaan tietoisuuteen noussut, palkitun Aurora Estate -hotelli-ravintolan omistaja, keittiömestari Sirly Schinmann halusi uuteen kotiinsa keittiön, jossa ammattikokin on hyvä kokata. Tyyli ja toiminnallisuudet kohtasivat Novartin keittiössä. 

Sirly Schinmann

  • Keittiömestari
  • Aurora Estaten toinen omistaja
  • Masterchef Suomi -ohjelmassa vuosina 2011 ja 2020

Joulubrunssi-menu Sirlyn tyyliin

Tämä brunssi maistuu vaikkapa ystävän tullessa kyläilemään tai kun kaipaat romanttista hetkeä puolisosi kanssa. Brunssin yksinkertaisuudesta huolimatta Sirly ei kuitenkaan tingi laadusta edes kiireessä.

  • Alkudrinkki
  • Rieskapizza
  • Kinkku ja savuporo rullat
  • Juustolautanen
  • Jouluiset letut

Jouluinen tervetulodrinkki

1 annos
4 cl laadukasta vodkaa
1 tl mustaherukkahilloa
2 cl glögitiivistettä
jäitä
vichyä

Laita lasin pohjalle hillo ja täytä lasi jäillä. Kaada päälle vodka, täytä lasi vichyllä ja viimeistele kaatamalla glögi lasin reunalta, jolloin glögi valuu kauniisti lasin pohjalle. Viimeistele drinkki jäisellä vadelmalla ja rosmariinin oksalla. Drinkki sekoitetaan pillillä sitä nauttiessa.

Rieskapizza

8 palaa
1 iso rieska
0,5 punasipulia
6 rkl maustamatonta tuorejuustoa
5 rkl majoneesia
300 g kylmäsavulohta
0,5 dl puolukoita
Tilliä ja mätiä koristeluun

Levitä maustamatonta tuorejuustoa rieskan päälle. Leikkaa pizza paloiksi. Asettele jokaiselle palalle lohta, mätiä ja pursota majoneesia. Leikkaa sipuli aivan pieneksi ja ripottele tasaisesti pizzan päälle. Koristele puolukoilla ja tillillä. Maailman helpoin pizza ja niin herkullinen!
Vinkki: jos rieska ei ole aivan juuri leivottu, voit käyttää sen ennen täyttämistä nopeasti kuumassa uunissa, jolloin lämmin rieska on taas kuin tuore!

Joulubrunssi Sirly Schinmann -Keittiömaailma

Savuporo- ja kinkkurullat

Äitini teki näitä aina jouluisin. Meidän kirjan kuvauksissa nämä hävisivät hetkessä lautaselta ja uskon näiden olevan myös teidän perheen uusi herkku!

1 pkt keittokinkkuleikkeleitä
1 pkt kylmäsavuporoleikkeleitä
3 dl majoneesia
0,5 valkosipulin kynttä (tai oman maun mukaan enemmän)

Sekoita majoneesi ja raastettu valkosipuli keskenään, laita pursotinpussiin. Leikkaa isommat keittokinkut puoliksi. Rullaa kinkut ja savuporo, pursota majoneesi sisälle.

Juustolautanen

Juustolautanen on monelle jälkiruoka. Minulla on aina juustoja jääkaapissa siltä varalta, että ystävät piipahtavat kylään tai jos vain avaan pullon viiniä ja kaipaan jotain naposteltavaa. Tässä jouluisessa juustolautasessa on seuraavaa:

Roquefort-sinihomejuustoa
Brie-valkohomejuustoa
Viikunoita
Espanjalainen kinkkuvalikoima
Granaattiomenaa
Mustikoita
Koristeeksi rosmariinia

Jouluiset crepit

Ranskalaiset letut ovat taivaallisen hyviä!

3 dl kylmää maitoa
2 dl kylmää vettä
2 isoa luomukananmunaa
1 dl spelttiydinvehnäjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2,5 rkl sulatettua voita
ripaus kardemummaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria

Ota iso kulho tai yleiskone. Kaada kulhoon vesi, maito ja kananmunat. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella ainekset sekaisin niin, että pinnalle tulee pieniä kuplia. Lisää jauhot, sokeri, suola ja kardemumma, sekoita hyvin. Viimeiseksi lisää sulatettu voi, sekoita taikina ja laita jääkaappiin tunniksi. Tämän voi tehdä myös edellisenä iltana kaappiin valmiiksi odottamaan.

Paista letut kuumalla pannulla rypsiöljyssä ja voissa. Ranskalaiset Crepes letut ovat oikein ohuita ja helpoin on ehkä kaataa keskelle pannua vajaa dl taikinaa, riippuen pannun koosta, ja levittää lastalla tasaisesti pannulle.
Ensimmäinen lettu menee aina koiralle! 😉

Täyte

4 dl luomukuohukermaa
0,5 dl mascarponejuustoa
ripaus kanelia
4 rkl sokeria
granaattiomenaa
vadelmia
vaahtokarkkeja
viikunoita
mustikoita

Vatkaa kuohukerma, mascarpone, sokeri ja kaneli vaahdoksi ja laita pursotinpussiin. Pyöritä jäähtyneet letut rullaksi, lisää lettujen sisälle marjoja ja vaahtokarkkeja. Pursota jouluinen täyte ja koristele marjoilla, vaahtokarkeilla, granaattiomenan siemenillä ja viikunoilla.