Kesällä tulee helposti keitettyä uusia perunoita yli tarpeen. Ei hätää, käytä ylijääneet perunat Hanna Gullichsenin ihanaan kesäherkkuun.
Kokki ja ruokakirjailija Hanna Gullichsen kehitti ylijääneistä uusista perunoista herkullisen ja kesäisen reseptin. Itse perunalettujen valmistaminen sujuu joutuisasti, mutta älä pelästy päällisten työvaiheiden työläyttä; kaiken voit valmistaa etukäteenkin.
n.12 kpl pientä lettua
5-7 puikulaperunaa (n.300 g) tai edellisen päivän ylijäämäperunoita
1,5 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Keitä kuorittuja puikulaperunoita kevyesti poreilevassa vedessä. Sekoita maito, vehnäjauhot, kananmuna ja mausteet kulhossa. Kaada vesi kypsistä perunoista pois ja anna keitettyjen perunoiden jäähtyä tovi. Raasta perunat kulhoon. Sekoita ja laita jääkaappiin tekeytymään. Pakkaa valmis taikina pursotinpussiin, josta se on helppo annostella paistinpannulle. Paista kuumalla valurautapannulla, letut saavat jäädä sisältä meheviksi, älä siis paista liikaa.
1 pieni tuorekurkku
1 pieni fenkoli
3 rkl tilliä
2 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl vettä
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
Leikkaa tuorekurkku ja fenkoli todella ohueksi siivuksi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja suola astiaan ja sekoita. Lisää kurkkuviipaleet, fenkoli ja hakattu tilli ja sekoita. Laita kulho jääkaappiin tekeytymään.
1 tl korianterinsiemeniä
1 prk ranskankermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl kermaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 sitruuna, kuori raastettuna ja 2 rkl sitruunamehua
Paahda kuumalla kuivalla pannulla korianterinsiemeniä pieni tovi, murskaa ne sitten morttelissa tai kaulimen avulla keittiöliinan välissä. Vatkaa kerma melko kovaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon ranskankerma, turkkilainen jugurtti ja mausteet. Pakkaa kreemi pursotinpussiin ja anna maustua seuraavaan päivään. Annostele perunalettujen ja fenkoli-kurkkusalaatin päälle.