I-keittiö eli keittiö yhdellä seinällä

I-keittiö sopii varsinkin pieneen tilaan, mutta on käytännöllinen ja kaunis myös isossa omakotitalossa. Lue tästä lisää I-mallisen keittiön eli yhden seinän keittiön suunnittelusta.

I-keittiö

I-keittiössä kalusteet on sijoitettuna yhdelle seinälle.

Hyvät puolet
- I-mallinen keittiö sopii hyvin yhden tai kahden hengen talouksille ja siellä on helppo työskennellä kun jääkaappi, vesipiste ja liesi ovat samalla seinällä. I-keittiö toimii isossa tilassa sekä kompaktina pikkukeittiönä. I-keittiö voi olla myös esimerkiksi tupakeittiö olohuoneen ja ruokailutilan yhteydessä.

I- malliseen keittiöön voi yhdistää niemekkeen, saarekkeen tai liikuteltavan saarekkeen. Tämä keittiömalli on yleensä myös edullisin vaihtoehto.

Huonot puolet
- I-keittiössä koneet ja allas vievät paljon työtasotilaa ja kaappitilaa saattaa jäädä vähän.

- Lyhyessä I-keittiössä on vähän laskutilaa. Pitkässä I-keittiössä toimintojen välimatkat kasvavat.
Ruokapöydän ja keittiösaarekkeen sijoittaminen tilaan

- I-keittiö soveltuu hyvin myös ruokailutilaksi. Ruokapöydän ja tuolit saa kätevästi kaapistorivin läheisyyteen. Näin kaikki saa näppärästi kaapista ja työtasoilta katettua ruokapöydälle. Saareke antaa I-keittiössä lisää työskentelytilaa sekä kaappitilaa.

II-keittiö eli rinnakkaiskeittiö

II-keittiön eli vastakkaisten seinien käytäväkeittiö.

- Rinnakkaiskalusteet ovat sijoitettuina vastakkaisille seinille. Kalusteiden väliin olisi hyvä jäädä 1300 mm leveä käytävä, jotta alakaappeja voi käyttää ja esimerkiksi aukaisemaan astianpesukoneen niin, että kulkeminen onnistuu sen kohdalta konetta täytettäessä ja tyhjennettäessä. II-keittiö soveltuu parhaiten kapeaan tilaan, jonka päähän on usein sijoitettu ruokailutila. Tällaiset keittiötyypit ovat tyypillisiä mm. rivi- ja kerrostalohuoneistoissa.

Mihin kodinkoneet tulisi sijoittaa, että ruuanlaitto olisi helppoa ja nopeaa?
- Keittiön toimivuuden kannalta pisin yhtenäinen työtaso kannattaa sijoittaa lieden ja vesipisteen väliin. II-keittiössä kannattaa pitää mielessä työkolmio kuvio, jotta työskentely keittiössä olisi mahdollisimman ergonomista ja kumarteluita ja kyykkimistä tulisi mahdollisimman vähän.